sâmbătă, ianuarie 23, 2010

Vise 2.0

E greu de explicat ce inseamna un vis. Cand eram mic, stiu ca intamplator am gasit in biblioteca personala de 10 volume, o carte mica, cu coperti de hartie, ce era un DEX al viselor. Frumos aranjate, in ordine alfabetica, erau aproape toate lucrurile ce ti-ar putea aparea in vise, si explicatia prezentei lor in ele. Dar ce cartea respectiva nu prevazuse, e ca visele mele din acele timpuri, tineau ore bune, unul stiu ca a durat o zi si ceva,chiar toate ca m-am culcat pe la 22.00 si m-am trezit in banca la scoala la 08.00... Si in asa durata, mai mai ca acopeream jumatate din acel dictionar, asa ca am renuntat sa incerc sa-mi explic visele. Posibil ca acel dictionar inca sa mai existe, insa e doar o alta carticica pe un raft pierdut in timp.

Ce e un vis, si de ce ar fi imbunatatit? Nu poti imbunatati ceea ce nu poti intelege, corect? Da, dar visul nu e fizic, nu e logic, nu e real. E tot ce vrei de la viata, e tot ce-ti doresti de la realitatea, cu un singur amendament: nu lasa urme in jur. Toti ne-am dorit la un moment dat coltul nostru de Terra, coltul nostru de realitate. Visele, sunt acea materializare. Oare, visele sunt scara pe care ajungem in Rai? Sau e varful de munte de unde putem vedea cu binoclul Portile Raiului? ... Sigur e ca visele nu sunt ale oamenilor, ci pentru ei.

De ce 2.0? Pentru ca in general, 2 inseamna o imbunatatire de la 1. Un vis imbunatatit, cum ar arata? Simplu. E un vis care se continua cateva zile la rand, sau cateva zile mai tarziu. Suna ciudat, dar e posibil sa ti se fi intamplat deja. Mie deja e a doua oara in 22 de ani cand mi se intampla. Si e ciudat. Recunosti decorul, si stii unde gasesti exact persoanele respective, si ele te intampina ca pe un prieten de care le-a fost dor. E ca si cum aceea ar fi realitatea. Comparatia asta, m-a dus cu mintea la alta: de ce un vis nu poate fi egalat sau comparat cu realitatea? Si motivul e unul atat de banal si atat de simplu: un vis e limitat, realitatea nu. Dar visele care se continua, sunt deja un inceput. Incet incet, vom dormi 16 ore pe zi, si vom fi treji 8 ore. Atunci oare, va aparea DEX al realitatii?


5 comentarii:

Anonim spunea...

de ce sa imbunatesti un vis?sincer,mi se pare imposibil.macar visele sa ramana intacte(sa se diversifice,sa fie multe..dar sa nu se modifice.) e un fel de "corola de minuni a lumii". noapte buna.;) T.

Nana spunea...

Vis ... "e greu de explicat un vis" ... asa este. dc? pentru ca visele sunt persoanele, ptr ca ceea ce am visat inseamna un anumit lucru ptr noi, decat inseamna ptr o alta persoana ca poate a visat acelas lucru ca si noi. Visul este un lucru care ne scoate din cotidian, care ne lasa o farama de speranta.

Nana spunea...

* personale, *care

Digital Elf spunea...

Felicitari. Tocmai ce-ai primit premiu pentru scriitura ta. Păcat că scrii rar.
Cu sinceritate, Digital Elf.

Wolfy spunea...

Multumesc familie pentru suportul acordat, cititorilor care m-au ajutat sa ajung in aceasta situatie, si nu in ultimul rand, celor fara de care limba romana nu ar fi existat :p .

Ms Elf :)